Dogo Canario

Dogo Canario

Vi har för stunden 5 stycken dogo canarios i kenneln. Två av dem bor hemma och tre är ute på foder. Alla våra dogo canarios är importerade, fyra från Rumänien och en från Ungern. Vi anser fortfarande att de bästa avelshundarna finns i utlandet så därför är vi ganska aktiva i vår import.

Dogo Canario

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[Sato - Copacabana el Presa Gran Canaria]

 

Rasgrupp (FCI)

Grupp 2, sektion 2

Molosser- och bergshundar (molosserhundar)

 

Rasgrupp (SKK)

Grupp 2 Schnauzer och pinscher, molosser- och bergshundar samt sennenhundar

 

Ursprungsland

Spanien Spanien

 

Rasklubb

Svenska Dogo Canario Klubben

 

Andra namn

Perro de presa canario

 

Vikt

Hanhund, minst 50 kg

 

Tik, minst 40 kg

 

Mankhöjd

Hanhund, 60-65 cm

 

Tik, 56-61 cm

 

 

Dogo canario härstammar från de hundar som conquistadorer förde med sig mot Sydamerika samt de spanska invandrarnas hundar. Kanariska molosserhundar är omskrivna sedan 1600-talet bl.a. som bardino majorero (det finns även idag en helt annan hundras med namnet majorero). Hundarna användes som boskapshundar och vakthundar. På 1800-talet blev hundhetsningar populära och hundarna korsades med bulldoggar och Bull and Terrier som invandrade britter förde med sig. Efter att hundkamper förbjöds i Spanien 1940 minskade antalet hundar drastiskt. Ett räddningsarbete inleddes på 1970-talet. 1982 bildades rasklubben och året därpå erkändes rasen av den spanska kennelklubben Real Sociedad Canina en España (RSCE)

 

Till 2001 var Perro de presa Canario namnet på denna ras, men efter godkännandet iav den internationella hundorganisationen FCI ändrades namnet till dogo canario. Perro de presa betyder kamphund.