Den första tiden

Fråga fråga fråga - oss, vänner, andra kunniga, om du känner dig osäker den första tiden. Många oroar sig för att valpen verkar orolig, valpen äter inte, valpen piper och gnäller på natten och så vidare. Jag förstår er oro men det är naturligt av valpen att göra allt det där.

 

När du tar hem valpen ska duvara medveten om att valpens värld inte varit större än valplådan, tomtplätten, mamma och diversa andra famijemedlemmar.

Valpen kanske har sett lite mer i och för sig men det alltid tillsammans med sina syskon och sin mamma. Inte en enda stund i valpens liv framtill nu har valpen tillbringat utan sina syskon, inte en enda måltid har valpen ätit utan konkurrensen från syskonen, inte en enda natt har valpen sovit utan närhet till sin mamma och kullsyskon.

 

Väl i sitt nya hem så är det självklart att valpen första tiden är orolig. Valpen behöver närhet även på natten. Valpen måste vänja sig med sin nya situation och den enorma värld som nu har öppnat sig. Det tar lite tid.

 

Det är inte alla valpar som inte äter även om det är vanligt första tiden. Men de valpar som inte äter ska man faktiskt inte oroa sig så mycket för eller över. Är valpen helt frisk så ger fasta rutiner snart en valp som äter med aptit snart igen.

 

Om valpen ska äta tre gånger per dag första tiden så ställer du helt enkelt ner valpens mat och avvaktar. Äter inte valpen inom några minuter så tar du bort maten igen. Några timmar senare erbjuder du valpen mat igen och gör om proceduren. Är valpen frisk, vilket de allra flesta valpar är, så äter dom snart med fin aptit.

 

Ge valpen 1-2 veckor endast med sin nya familj men därefter är det dags att börja utsätta den för det liv som ni vill att den ska vara en del av del - folk, kollektivtrafik, andra djur. Socialiseringen är jätteviktig och speciellt med hanar.