Kontaktövningar

Kontaktövningar är kanske det som är absolut viktigast att tänka på när man skaffat sig en valp. Det är så otroligt viktigt med en fin och bra kontakt med sin hund och ju tidigare man börjar med detta, desto lättare är det.

 

Kontaktövningar förbättrar dig och din valps möjlighet att kommunicera med varandra. Kommunikation är en viktig del i ett hundägande och också en stor del det viktigaste: ledarskapet.

Lika viktigt som kontaktövningar är, lika lätt är det. Dessutom så är det så att ju mer din valp lär sig, desto lättare lär den sig mer.

 

Kontakt nyckeln till kontroll

Enkelt förklarat brukar jag säga att kontakövning innebär att hunden ska ”fråga”.

Vill valpen ha sin mat, vill valpen gå ut, vill valpen hoppa upp i soffan, vill valpen gå ur bilen, vill valpen ha sin godis, vill valpen springa lös, vill valpen ha sin leksak och så vidare, då måste valpen ”fråga” först.

Det gör valpen genom att titta sin ägare i ögonen och vänta på ett klartecken. I förlängningen så innebär detta att man har en god kontroll på sin hund. Om du och din hund är ute i skogen och går och ett djur springer förbi så kommer din hund att uppmärksamma djuret för att sedan ”fråga” dig om den får springa efter.

På så sätt ger det dig mer kontroll och har lättare att avstyra en eventuell jakt. En annan tänkbar situation du har användning för detta är vid exempelvis ett hundmöte. Din hund vill engagera sig i den andra hunden, men vet att det enda sättet att komma dit är att ”fråga”. Återigen så är det du som ägare som har kontrollen.

 

Överdriven uppmärksamhet?

Visst kan denna träning av kontroll ge en extremt uppmärksam och förig hund som ibland kan gå till överdrift, men om man mot förmodan skulle få det problemet så är det lätt att tona ner. Det är mycket mer besvärligt att försöka få kontroll på en väldigt utåtriktad hund.

 

Vänta på ögonkontakt

Med valpen så är denna träning väldigt enkel. Sätt dig ned på golvet med valpen och ha en god godis i handen som du gör valpen uppmärksam på. Valpen vill då ha godisen och försöker på alla sätt att få tag i den. Avvakta då bara neutralt och se till att valpen inte får den.

Efter en kort stund så kommer valpen ge upp sina försök att ”sno” godisen för den inser att det inte går. Då kommer valpen att söka andra sätt att få godisen. Förr eller senare kommer valpen att titta dig i ögonen. När valpen gör detta, om en kort och snabbt, så ger du valpen godisen.

 

Fråga om lov

Gör sedan om precis samma sak igen. Valpen kommer då efter en stund titta dig i ögonen vilket du åter igen belönar. Gör om det igen, precis på samma sätt.

Och igen, och igen. Du har nu effektivt lärt valpen att det bästa sättet att få något den vill ha är att titta dig i ögonen, alltså ”fråga”. Sen är det bara att utveckla detta. Begär att valpen ska ”fråga” dig innan maten, innan den får gå ut, innan den får springa lös, innan den får hoppa ur bilen och så vidare. Är du duktig i denna träning så har du snart en valp som ”frågar dig i alla olika situationer.