Valpar som bits

När en valp börjar känna sig hemma i sin nya bostad börjar också valpen att hitta på bus. Det är fullkomligt naturligt och är egentligen inte bus, det är valpens sätt att utveckla sig och att utforska sin omgivning. Att en valp hittar på bus är mer ett friskhetstecken än något annat.

Detta busande eller utforskande för valpen handlar mycket om att använda sina käkar och tänder. Det kan innebära att dyra skor gnags sönder, att hushållspappersrullen dras ut i hela bostaden, att köksluckorna eller stolsbenen gnags sönder, att kläder som valpen kommer åt blir kampleksaker, att barnens leksaker blir hundens leksaker och mycket annat. Dessutom är det inte alls ovanligt att familjens ben och händer blir föremål som valpen gärna vill bita i. Att valpen faktiskt biter i personer är något som oroar många hundägare.

 

Frågorna många då har är om detta är sunt för en valp att göra, samt om detta innebär att valpen med tiden kommer att bli en hund som biter människor?

Svaret på dessa två vanliga frågor blir – ja och nej!

Det är sunt och naturligt att en valp gör så, din valp kommer inte att bita människor som vuxen hund. Att den bits på detta sätt kommer till och med att med största sannolikhet försvinna helt utav sig självt när valpen bytt sina tänder, utan att du egentligen måste göra något.

 

Att valpar bits kommer att gå bort med tiden men att valpar biter sönder saker är något som jag tycker du ska ta tag i så fort som möjligt. Att bita på saker är nämligen även något den vuxna hunden kan fortsätta med om man har otur.

 

Till och börja med så anser jag att man ska iordningställa hemmet innan man tar hem en valp. Under en period så får man leva med att ha alla skor undanplockade så att valpen inte kommer åt dom. Man får vara noga med att det inte ligger saker överallt som är lättåtkomligt för valpen.

Bara det att man begränsar valpens möjlighet till att gnaga och bita på saker hjälper till väsentligt.

När sedan valpen gnagerpå ett stolsben eller på något annat så måste man tala om för valpen att detta inte är okej. Man måste helt enkelt lära valpen vad som gäller. Det är ganska enkelt men det krävs garanterat att man påminner valpen ett par gånger.

Om valpen exempelvis ligger och biter på ett stolsben så går du fram till valpen med bestämda steg och tar tag i valpen där du kommer åt, var någonstans är faktiskt inte så viktigt. Samtidigt som du bestämt tar tag i valpen säger du – Nej! Med en bestämd röst. Valpen kommer då att sluta med det den gör vilket du berömmer och ger den ett alternativ att bita i. Detta alternativ ska vara en leksak som valpen får lov att bita i, kanske en kampleksak eller annat roligt. Jag tycker det är viktigt att du ger valpen ett alternativ, dels så lär sig valpen fortare, dels så behöver valpen gnaga på något på grund av kli i tänderna samt stimulering.

Snart så har valpen lärt sig vad som är okej att bita i eller inte.

 

Att valpen biter på människor växer som sagt bort med tiden, men det kan trots allt vara jobbigt och göra riktigt ont. När det gäller att lösa detta problem så handlar det bara om att avleda, ge valpen något annat att göra. För att lösa detta så är det bara din fantasi som sätter gränser. Det kan handla om att ge hunden en leksak istället eller att slänga ett par godisar på golvet som hunden riktar sin uppmärksamhet på. Skulle inte det hjälpa så kan du även här ta tag i valpen och på så sätt visa valpen att du inte gillar detta, men det bästa är att avleda. Och som jag sa tidigare – det växer bort! Så det är inget du behöver oroa dig för.